Ostré výpady Václava Klause proti Janu Švejnarovi

23. 12. 2007 16:33:09
Velká nervozita se objevuje před prezidentskou volbou. Prezident Václav Klaus v odpovědi na otevřenou výzvu k účasti v televizní debatě mimo jiné uvedl, že jeho protikandidát Jan Švejnar nesplňuje nároky na výkon funkce prezidenta republiky. Tímto ostrým výpadem proti svému kandidátovi výrazně přestřelil.

Aby bylo čtenářům zřejmé, nezpochybňuji rozhodnutí současného prezidenta republiky neúčastnit se přiblblých diskusí manipulovaných Václavem Moravcem a vedením ČT. Václav Klaus je stále v postavení současné hlavy státu a účast v televizní show s jinými kandidáty není pro hlavu státu vhodná. V Čechách nemá nejen tradici, ale také vzhledem k charakteru nepřímé volby není marketingové působení na veřejnost touto formou nutné.

Na druhou stranu, není také tradiční, na rozdíl třeba od parlamentních voleb, aby se vzájemně napadali jednotliví prezidentští kandidáti. Pokud Václav Klaus nebývale ostře sdělil veřejnosti, že protikandidát Jan Švejnar nesplňuje nároky na výkon prezidentské funkce, měl by také veřejnosti sdělit, jaké nároky by měl dle jeho mínění prezident splňovat. Prezidentovo vysvětlení, že se jedná o osobu, která v zemi trvale nežije, nezná dobře zdejší společenské a politické poměry v současném moderním, informacemi propojeném světě neobstojí.

Václav Klaus tak paradoxně vyřkl věty, které již předtím zdůrazňovali zejména představitelé KSČM, kterým vadí Švejnarovo americké občanství, i sama skutečnost, že v Čechách trvale nepobývá. Už před oficiálním vyhlášením kandidatury se nechali slyšet, že velkým handicapem kandidáta je neznalost místní politické scény. Totéž jinými slovy tvrdí i Václav Klaus. Co si lze představit pod neznalostní zdejších politických poměrů? Jan Švejnar nemá nepochybně nejmenší tušení o tom, který politik je jinému zavázán a proč, kdo komu dohazuje státní zakázky a za jakých podmínek, nemá ani ponětí o existenci zahraničního konta ODS, o způsobu financování politických stran v Čechách, neví nic o bytu a akciích pana Grosse, o tendru na padáky pro armádu, propojení průmyslové lobby s politikou a o vší té špíně, se kterou se denně setkáváme. Díky jeho působení v zahraničí jej velká část těchto místních jevů minula a tak obava současné politické scény bez rozdílu stranické příslušnosti je na místě: prezident neznalý místních politických reálií by se mohl chovat jako slon v porcelánu a působit řadu nepředpokládaných těžkostí. I proto bude mít starý politický matador Václav Klaus opět podporu napříč politickými stranami.

Vytýkat Janu Švejnarovi emigraci je také nemístné. Václav Klaus v nedělní Partii na Primě dramaticky uvedl, že ač perzekuován dvacet let komunistickým režimem ani na chvíli nezauvažoval o opuštění země, byť k tomu měl mnoho příležitostí. Václav Klaus za minulého režimu studoval v Americe a běžně cestoval na Západ. Slovům o perzekuci těžko uvěří všichni ti, kteří nemohli studovat ani místní vysoké školy a nejdále mohli vycestovat tak maximálně do Košic.

Ale zpět k úvodu. Jaké nároky mají být kladeny na prezidenta? Prezident by měl být především morální autoritou, se kterou by se ztotožnila významná část české veřejnosti. Je těžké v tomto měřítku hodnotit Jana Švejnara, neboť je v tomto ohledu pro českou politickou scénu nepopsaným listem papíru. Hodnotit z tohoto pohledu můžeme pouze Václava Klause, někdejšího předsedu ODS v čase skandálu s neprůhledným financováním tehdy vládní strany. Václav Klaus se stal před pěti lety prezidentem poté, co dvakrát prohrál s ODS volby, včetně souboje s argumentačně velmi slabým Vladimírem Špidlou, kterému k vítězství stačila pověst pracovitého úředníka. Ve svém úřadu si Václav Klaus počínal sice s noblesou, ale společnost spíše rozdělil. Zatímco tři čtvrtiny občanů se v referendu vyslovilo pro vstup země do EU, Václav Klaus jako hlava státu jasně nesdělil svůj názor v této věci a většinové společnosti se odcizil v okamžiku, kdy vítal vstup země do EU na Blaníku. Sporná je i jeho role klimatologa, kdy z pozice prezidenta republiky presentuje své soukromé názory na globální změny klimatu.

Štěstím pro Václava Klause je skutečnost, že o tom, kdo se stane hlavou státu rozhodnou výhradně poslanci a senátoři. Ve volbě tohoto typu zůstává stále favoritem.

Autor: Petr Černý | neděle 23.12.2007 16:33 | karma článku: 25.12 | přečteno: 1598x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.26 | Přečteno: 270 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.10 | Přečteno: 464 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.18 | Přečteno: 113 | Diskuse
Počet článků 6 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1696
Autor článku je především odborníkem na otázky družstevního a vlastnického bydlení (www.petrcerny.eu), zajímá se ale také o celospolečenská témata s dopadem do každodenního života nás všech.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...