Znáte někoho, kdo hraje na automatech?

1. 01. 2008 18:20:56
U příležitosti nového roku si lidé dávají nová předsevzetí, nejčastěji taková, že se pokusí zbavit se nějaké své závislosti, nejčastěji například kouření. O jeho škodlivosti na lidský organizmus není pochyb a také stát sice pomalu a nepříliš dostatečně, ale přeci jen koná kroky k tomu, aby počet kuřáků klesal. Bohužel v případě závislosti na hracích automatech, které se naprosto nepatřičně nazývají výherními, stát nedělá absolutně nic. Přitom tomuto modernímu typu závislosti propadá stále větší počet osob. Závislost na „výherních" automatech a podobných nesmyslech zničila už několik tisícovek rodin.

Nejsem příznivcem toho, aby legislativa upravovala kdejakou oblast života člověka, kdejaký detail, aby existovaly různé zákazy a omezení podle kterých by se žilo. Takových věcí obsahují české právní normy až příliš. Na druhou stranu ale nelze přihlížet tomu, jak jsou státem tolerovány aktivity směřující k vytváření závislostí na hracích automatech, sázkových hrách a hazardu, který už nelze nazývat drobným.

Domy v centra některých českých a moravských měst v uplynulých letech byly obsazeny novými podniky, hernami, kasíny, sázkovými kancelářemi namísto běžných obchodů. Zmizela například neprosperující čistírna, objevila se herna napěchovaná výherními automaty, automatickou ruletou a mnoha dalšími možnostmi, jak se rychle a snadno zbavit své hotovosti a úspor. Jednorucí bandité nebo dřevění zloději, jak se výherním automatům přezdívalo dříve, také vylepšují hospodaření mnoha hospodám a barům. Je to lukrativní způsob podnikání. Navíc technickým vývojem došlo ke zdokonalení mnoha automatů takovým způsobem, že ještě více motivují hráče k další hře.

Každý provozovatel podobného zařízení se hájí tím, že tyto aktivity mají sloužit k drobnému pobavení, nenáročné zábavě a hrát se má pouze o malé obnosy peněz v řádech desetikorun. Realita je ale jiná. Pokud u hráče dojde k vytvoření závislosti na takové hře, nejde o desetikoruny, ale o statisíce a miliony prohraných korun, následné exekuce majetku, zničená manželství, rozpadlé rodiny, nárůst kriminality, sebevraždy...

Z lékařského hlediska je závislost na hraní stejnou formou závislosti jako zmíněné kouření nebo třeba alkoholismus. Ale k takovým finančním ztrátám, které přináší gambling, kde během minuty přijdete klidně o tisíc korun, se jen tak neprokouříte nebo nepropijete. Takový závislák je schopen v jeden okamžik obsluhovat ruletu i automat najednou. Podobně jako jiné závislosti je gambling záležitostí všech sociálních vrstev společnosti, věk, pohlaví, profese nebo inteligence nejsou rozhodující. Prohrát se dá vše: od sociálních dávek až po dědictví.

Česká republika má nejvyšší počet hracích automatů na osobu, dostupnost heren je natolik snadná a stala se běžnou součástí každodenního života, že dnešní děti je chápou jako přirozenou součást života a nebudou mít v budoucnu problém takové místo navštívit. Zkušenosti z jiných zemí jednoznačně ukazují, že významné ztížení dostupnosti návštěvy takových zařízení snižují počet na gamblingu závislých osob, což je jednoznačná prevence výskytu patogenních jevů, které jsou s hráčstvím spojeny.

Nezbývá než konstatovat, že právě u problematiky závislosti na hracích automatech musí dojít k významnému zákonnému omezování takových aktivit. K tomu je ale zapotřebí, aby se stát a obce dobrovolně zřekly příjmů, které z těchto sociálně škodlivých jevů mají. Aktivity senátora Josefa Novotného, které jsem jako jediné systémové opatření ze strany politické reprezentace zaznamenal, mohou být v tomto ohledu první vlaštovkou. Vždyť ruku na srdce - neznáte každý alespoň jednoho takového „uživatele" výherních automatů ?

Autor: Petr Černý | úterý 1.1.2008 18:20 | karma článku: 20.89 | přečteno: 1787x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.38 | Přečteno: 544 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 6 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1696
Autor článku je především odborníkem na otázky družstevního a vlastnického bydlení (www.petrcerny.eu), zajímá se ale také o celospolečenská témata s dopadem do každodenního života nás všech.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...